torsdag 28. august 2008

En god Lærer VS En dårlig lærer

Da jeg gikk 10ende klasse på ungdomskolen hadde jeg hatt litt av hvert av forskjellige lærere opp igjennom skolegangen min. Jeg husker veldig godt når jeg gikk i 10ende klasse. Kontaktlæreren min var veldig spesiell. Han var min kontaktlærer i 3år. Han var en eldre mann. Han underviste oss i naturfag og matematikk. På grunn av at han var min kontaktlærer fikk jeg tilbringe en del tid men han og føler at når jeg sier at han hadde en svært dårlig læremetode, så har jeg stor grunn til å si det. Den dårlige læringsmetoden var når han brukte tavlen. Han skrev et regnestykke på tavle og ga oss 5min til å regne det ut og deretter så skrev han svarte men forklarte ikke fremgangsmetoden. Da satt vi igjen som noen spørsmålstegn, denne arbeidsmetoden brukte han i naturfag også. I naturfag lærte han oss formlene på de ulike grunnstoffene men lærte oss aldri hva som skjedde når to av dem gikk sammen. Jeg føler at en god del av min undervisning med han var bortkastet.
Han var veldig glemsk, vi spurte han om ting og 2 sekunder etterpå hadde han glemt det. En kontaktlærer bør ta ansvar og ikke minst hjelpe oss når han kunne det. Denne læreren hadde og en stor tendens til å spise kritt, han sto og koste med krittet over hele ansiktet uten å vite at han gjorde det. Ikke at akkurat det med krittet hadde noe å si når det gjaldt hans undervisning, men det bare ga oss et bilde av han som en person. I undervisningen hans måtte vi ta ansvar for vår egen læring. I klassen vår var det en stor variasjon når det gjaldt arbeidsmetoden, og når vår kontaktperson lot alt for mye av undervisningen ligge i våre egne hender ble det slik at 1/5 i klassen min ikke besto eksamen i mattematikk. De i den 1/5 var de som slett mest i faget og ikke fikk den undervisningen de skulle ha. Vi som elever viste ikke helt hva vi skulle gjør med problemet, fordi han var en lærer som var fast ansatt, og hadde vært det ganske mange år. Han er fortsatt lærer på den skolen og etter det jeg har fått høre så kjører han fortsatt den samme dårlige arbeidsmetoden.
Det samme skoleåret hadde jeg en annen lærer som var helt utrolig. Han fikk oss virkelig til å innse hvor viktig det er med en god kontakt mellom elev og lærer. Han underviste oss i samfunnsfag. På den tiden der hadde jeg egentlig veldig liten interesse for samfunnsfag, men denne læreren her gjorde undervisningen veldig spennende. Han brukte visuelle effekter som film og bilder. Noe som gjorde at vi hadde lettere for å skjønne hva som hadde skjedd gjennom disse effektene. Da så vi for eksempel filmer som “der Untergang” og “Pearl Harbour.” Han hadde god kontakt med elevene sine, og visste tydelig at han virkelig brydde seg om oss. Han var kontaktlærer til den andre klassen og alle i klassen vår var veldig sjalu på den andre klassen. Han så tidlig at det var stor forskjell i arbeidsmetoden til oss i klassen og hadde ganske mange løsninger på det problemet. Som for eks. vi fikk se en del film og visuelle effekter noe som var mer spennende for de som slett litt ekstra med å konsentrere seg. Vi hadde en del grupperarbeid der hvor han delt oss inn i grupper og gav oss forskjellige temaer, der de litt mindre flinke fikk litt mindre stoff. Vi andre som elever var forståelsesfylle fordi vi ville at alle skulle klare dette, og ikke brydde oss om at de fikk det “enklere.”
Disse to lærerne var helt ulike i læremetoder og ikke minst når det gjaldt den sosiale kontakten med elevene.
Det skoleåret der ga meg et godt bilde av hva jeg selv som lærer vil gjøre og ikke minst ikke gjøre.

Heisann :)

I denne bloggene her har jeg tenkt å skrive mine tanker og refleksjoner overfor faget Pedagogikk.

Gleder meg til 4 kjekke år på HSH.